Troubleshooting VoIP

Uit SignetWiki
Versie door Admin (Overleg | bijdragen) op 26 okt 2009 om 10:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

FAX

Het traditionele Fax protocol is ontworpen voor analoge netwerken. Het werkt niet zo goed samen met VOIP-netwerken. Een goede uitleg over het hoe en waarom kunt u vinden op http://en.wikipedia.org/wiki/Voice_over_IP#Fax_handling

Als VOIP-technologieën analoge gesprekken digitaliseren en comprimeren, wordt het resultaat geoptimaliseerd voor spraak, niet voor Fax. Als u dus een faxapparaat via een ATA-adapter verbindt met het VOIP-netwerk, werkt dat wel, maar de kans is groot dat u tijdens het faxen problemen ondervindt. Als u op deze manier moet werken, moet u er voor zorgen dat u de G 711 codec gebruikt. Deze werkt met minimale compressie.

Voor fax kunt u de volgende opties gebruiken:

Koppeling op de PSTN

De eenvoudigste manier is het faxapparaat rechtstreeks op de bestaande analoge telefoonlijn aansluiten en de VOIP-omgeving te omzeilen.

Diverse oplossingen

Op veel verschillende apparatuur worden technieken toegepast om echo en stilte te onderdrukken. Deze zorgen er echter voor dat een FAX signaal vervormd wordt, met als resultaat dat een fax-transmissie niet voltooid wordt.

Jitter buffer

Indien aanwezig, is een jitter buffer een prima oplossing om variaties in latency te onderdrukken. Deze kun je aan laten staan voor FAX transmissie.

Instellingen die uit horen te staan
  • Echo cancellation
  • Silence suppression
Codec

De enige codec die prima overweg kan met FAX transmissie is G.711a of G.711u.

Baud rate

Voor beter datatransport van FAX verkeer over IP, is het aan te raden om de baudrate van de fax (indien mogelijk) aan te passen naar bijvoorbeeld 4800 baud. Veel faxen proberen op 14k4 of zelfs 28k8 en hoger de fax te versturen.

V.34

Veel faxen van tegenwoordig ondersteunen het V.34 protocol om faxen via "hoge snelheid" te versturen. Over een VoIP verbinding is dit geen goede combinatie en kunt u dit beter uitzetten.

SMS

Het vaste PSTN telefoonnet is nooit ontworpen voor het versturen van SMS tekstberichten. KPN heeft hiervoor eigen extensies toegevoegd aan het netwerk om toch gebruik te kunnen maken van de SMS functionaliteit op enkele telefoontoestellen. Op een Voice over IP verbinding is het helaas nog niet mogelijk gebruik te maken van SMS.